Hafif Çelik ve Ahşap Çerçevelerin Karşılaştırılması

Yapı açısından LGS konstrüksiyonu, ahşap çerçeve konstrüksiyonuna benzer - ahşap çerçeve elemanları yerine galvanizli çelik sacdan yapılmış ince C-profilleri kullanılır. Bu çelik profil elemanları oda sıcaklığında haddeleme ve zımbalama ile istenilen şekilde otomatik olarak üretilmektedir.

LGS çerçevesi, kullanıcıya yangından korunma, ağırlık ve dayanıklılık açısından önemli avantajlar sunar.

Bugün LGS yapısında, yaklaşık 0,5 ila 4,0 mm profil kalınlıkları ve 63 ila 400 mm profil genişlikleri kullanılmaktadır. 1,0 ila 2,5 mm profil kalınlıkları ve 90 ila 150 mm profil genişlikleri, tek katlı ve çok katlı konut binalarının yapımında yaygın olarak kullanılır.

Tamamen prefabrike ve ayrı ayrı etiketlenmiş LGS profil elemanlarının bağlantıları, kendinden kılavuzlu vidalarla kolayca yapılır. Montaj bu nedenle sadece bir akülü tornavida gerektirir ve herhangi bir özel mesleki eğitim gerektirmez.

Elektrik ve sıhhi tesisat için çelik profillere imalat esnasında uygun burçlar verilmektedir. Profil elemanları arasındaki boşluklar, ahşap karkas konstrüksiyonda olduğu gibi yalıtım malzemeleri ile kapatılır.

LGS konstrüksiyonları, ahşap çerçeve konstrüksiyonlarına göre pek çok avantaja sahiptir:

LGS çerçeveleri aynı güçte daha hafif olduğundan, montaj daha hızlı ve daha ucuz kaldırma araçlarıyla gerçekleştirilebilir. Çelik profillerin daha yüksek mukavemeti, 400 veya 500 mm'lik ahşap çerçeve konstrüksiyonuna kıyasla, elemanlar arasında 600 mm'lik daha büyük mesafelerin yanı sıra daha büyük açıklıklar sağlar, bu da mimarın özgürlüğünü artırır ve montaj süresini kısaltır.

Ayrıca, LGS yapısında hizmet ömrü boyunca yapıyı değiştirmek veya modifiye etmek çok daha kolaydır.

Diğer avantajları ise çelik yapıların ahşap yapılar gibi çürümemesi, çekmemesi, yamulmaması veya çürümemesi ve termit istilasının muhtemel olduğu alanlarda kullanılabilmesidir.

Paylaş

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn