Soğuk Şekillendirilmiş Çelik Profillerin Kullanım Alanları

Soğuk Şekillendirilmiş Çelik Profillerin Kullanım Alanları

Konaklama

Soğuk şekillendirilmiş çelik profillerin birincil amacı barınma amaçlıdır. İnsanlar 1800'lerin sonlarından beri hafif çerçeveli yapılar kullanıyor. Çerçeveleme endüstrisinin tarihinde iki önemli sıçrama vardır. Biri altına hücum, diğeri ise ikinci dünya savaşı [1]. Bu iki olay talebi artırdı. En yaygın uygulama konut binaları, okullar ve hastaneler için orta katlı binalar inşa etmektir. Üretim hızı ve kısa montaj süresi tercih sebebidir.

Sample mid-rise residential building

Şekil 1. Örnek orta katlı konut binası

Başlıca avantajlarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:
– Birim alan başına daha az çelik tüketimi.
– Üretim kalitesinin zahmetsiz kontrolü.
– Daha kısa yapım süresi.
– Daha Yüksek Mukavemet / Çelik tüketim oranı.[2]

Sanayi

Çelik, endüstriyel yapılar için en uygun maliyetli malzeme olarak kabul edilebilir [3]. 30-35 m açıklıklara kadar soğuk şekillendirilmiş çelik profiller makas olarak kullanılabilir. Uzun açıklıklı makasların yanı sıra kısa açıklıklı depolar da yapılabilmektedir. Endüstriyel yapılarda kritik nokta, soğuk şekillendirilmiş çelik yapılarda profiller narin olduğundan ve küresel ve yerel olarak burkulmaya karşı hassas olduğundan, çaprazlama koşullarına dikkat edilmesidir.

Sample industrial building

Şekil 2. Örnek endüstriyel bina

Sanayi yapılarında ana yapı elemanlarının yanı sıra aşık, kuşak, kalkan duvar gibi ince cidarlı elemanlar da ikincil profil olarak kullanılabilir.

Güneş enerjisi

Çelik solar yapılarda C, Z ve omega (şapka) bölümleri popülerdir. Tam otomatik roll-form makineleri ile tasarım ve üretim süreçleri hızlandırılabilir. Güneş enerjisi santralleri zorlu atmosfer koşullarına maruz kalmaktadır. Soğuk şekillendirilmiş çelik elemanlar, sıcak daldırma galvanizli profiller için uygundur ve elemanların sürekli olarak havaya açık olduğu yapılar için en uygunu olabilir. 0,8 mm'den 4,0 mm'ye kadar kalınlık aralığı, normal güneş enerjisi santrali yapılarının gereksinimlerini karşılar.

Sample industrial building 2

Şekil 3. Örnek endüstriyel bina 2

Referanslar

[1] EREN, Ö; (2014). Hafif Çelik Yapı, Tasarım Konstrüksiyon Uygulama.
[2] Baran E, Alica C, Behavior of cold-formed steel wall panels under monotonic horizontal loading, Journal of Constructional Steel Research, Vol. 79, 2012, pp 1-8,
[3] S. Kravanja, T. Žula, Cost optimization of industrial steel building structures.

Paylaş

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn